Klar med min uppsats om kroppen. GRYM!

Tråkigt inlägg att läsa men skriver de ändå!

TEMA KROPPEN

Muskler
Alla människor har lika många muskler, ca 640 st. 3 olika, skelettmuskelatur, hjärtmuskelatur, glattmuskelatur. Hjärnan skickar ut signaler till muskeln som drar ihop sig. Musklerna sitter fast i skelettet med senor. Största muskeln heter Gluteus maximus och den minsta heter Stapedius(den är som en sytråd)
Vi behöver muskler för att t.ex kunna stå.
Ibland får musklerna mjölksyra. Musklerna behöver syre, ansträngs musklerna för kraftigt kan de få syrebrist. Då frigörs mycket mindre energi och det bildas en mjölksyra. Det leder till att man blir trött och får värk i musklerna.
När vi föds har vi mer muskler än vad vi har nu. Det beror på att vissa av våra muskler växer ihop.

Skelett
Vi har mer än 200 ben i kroppen. Benen är olika stora och har olika uppgifter. Skelettet gör så vi kan stå. Dessutom skyddar skelettet mot känsliga organ. Ben är ett av kroppens allra hårdaste ämnen. Även om ben är hårt kan det gå av. Ibland bryter man en arm eller ett ben. Då måste en läkare lägga benet rätt igen och sedan gipsa det så det kan växa ihop rätt.
Ryggraden bär upp huvudet och överkroppen.


Matsmältning
Medan du äter börjar maten en lång resa genom en flera meter lång kanal i kroppen, matspjälkningskanal. Den börjar i munnen och fortsätter genom svalget, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen. Samtidigt som du tuggar blandas maten med saliv. Saliven bildas i spottkörtlar som finns i munnen. Saliven gör det lättare att svälja maten. När du ska svälja maten är det tungan som pressar ner den mot svalget. Genom svalget passerar både maten och den luft vi andas in. För att maten inte ska hamna i luftstrupen finns ett lock som stängs varje gång vi sväljer. Matstrupen är ungefär 25cm lång. Efter matstrupen kommer maten till magsäcken. När magsäcken är tom är den liten och skrynklig, ungefär som en ballong utan luft. När magsäcken fylls med mat bildas magsaft, och musklerna som finns i magsäckens vägg börjar att dra ihop sig. I magsaften finns ämnen som hjälper till att lösa upp maten. Sammandragningar gör att maten flyttas ner mot magsäckens nedre del och åker sedan ner i tunntarmen. Tunntarmen är lång- nästan 6 meter. För att den ska få plats i bukhålan ligger den ihopvecklad. Den översta delen av tunntarmen kallas tolvfingertarmen. Där blandas maten maten med galla och bukspott. I tunntarmen finns muskler som dras samman. Då blandas maten med gallan och bukspottet och blir som välling. Samtidigt åker maten vidare genom hela tunntarmen. I levern bildas många ämnen som behövs för matspjälkningen. Ett av dom ämnena är galla. Det är en gulgrön vätska som samlas i gallblåsan. Sen kommer maten ner i tjocktarmen. Den är ungefär 1 meter lång. I tjocktarmen finns muskler som trycker maten framåt. Samtidigt suger tjocktarmsväggen upp vatten så att "vällingen" blir mycket fastare. Det som är kvar av maten har nu nått sitt slut. I ändtarmen samlas alls resterna och kommer ut ur kroppen som avföring.

Blodomloppet och Hjärtat
Kroppens alla celler behöver syre och näringsämnen. För att blodet ska kunna pumpas runt i hela kroppen finns hjärtat och blodkärlen. Tillsammans bildar hjärtat och blodkärlen blodomloppet. Hjärtat är stort som en knytnäve. Den ligger mellan våra lungor. Hjärtat har två halvor. Varje halva har som två rum, ett förmak och en kammare. För att blodet inte ska rinna åt fel håll finns klaffar, som stängs igen när hjärtat pumpar ut blodet. Hjärtat pumpar ut blod i blodkärl som kallas artärer.
Största artären kallas aorta. Den är ungefär 2-3cm tjock.
Hjärtat pumpar automatiskt hela tiden utan att man tänker på det. Under en människas liv slår hjärtat 2-3 miljarder slag.
På ett barn slår hjärtat ungefär 90gånger och på en vuxen 70 gånger.
Alltså slår hjärtat mer än 100 000 gånger varje dygn.
När man mäter pulsen, räknar man hur många gånger hjärtat slår i minuten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0